Oppitunnit

KOULU on vertaisoppimisen karnevaali, jonka tekevät osallistujat: opettajat ja oppilaat. Elokuussa 2013 KOULU on maksuton, kaikille avoin pop-up-tapahtuma.

Kaikki oppitunnit löytyvät alla olevasta kartasta sekä kartan alla olevasta listauksesta aikajärjestyksessä.

Oppitunnit ovat maksuttomia, mutta opetettavasta aiheesta riippuen opettajat saattavat periä materiaalimaksun. Oppitunneille voi olla ennakkoilmoittautuminen ja tunnit voivat vaatia läsnäoloa alkamisehetkestä alkaen tai toimia non stop -periaatteella. Näistä annetaan tarkat tiedot kunkin oppitunnin kuvauksen yhteydessä. Osallistujille ei ole vakuutusta KOULU-karnevaalin puolesta.

Liity myös tapahtumaan Facebookissa ja kutsu kaveritkin mukaan!

Voit vaikuttaa KOULU-karnevaalin tarjontaan ilmoittautumalla itse opettajaksi, pyytämällä tuttavaasi pitämään oppitunti tai kertomalla oppituntitoiveesi kommenttina tällä sivulla tai Facebookissa!

  • Keltaisilla nastoilla on merkitty oppitunnit
  • Lisätietoa klikkaamalla nastaa
  • Klikkamalla kartan alta ”View larger map” – näet kartan isompana ja listan kaikista oppitunneista
  • (Vihreillä nastoilla on merkitty paikkoja, joissa voi pitää oppitunnin)


OPPITUNTILISTA AIKAJÄRJESTYKSESSÄ

————- KLO 10.00 ————-

Qi Movement qi-movement_540x333
Teacher/opettaja: Qi Movement
Place/paikka: Töölön kirjasto, in the park on the left side of the library, Topeliuksenkatu 6, Helsinki
Time/aika: Aug. 24, 2013, 10-10.40 and 15-15.40
Description/kuvaus: Qi Movement is a series of postures which harmonize our energy field and deepen the connection with our physical center. It combines Free Dance Qi Gong with shamanistic postures and figures which Jörg Fahlenkamp developed. Free dance Qi Gong is a Japanese Qi Gong style guiding us to free movement. The shamanistic postures use visual images to support the balance of our body and mind. This practice strengthens the awareness of the energy flow in our body and grounds us strongly with the earth element. Regular sessions normally do have a very positive effect on the emotional balance in our everyday life. Please come in comfortable cloth.

Qi Movement on sarja liikkuvia asentoja, jotka harmonisoivat kehomme energiakenttää ja vahvistavat yhteyttä omaan fyysiseen keskustaamme. Liikesarja yhdistää elementtejä Free Dance Qi Gong:sta ja shamanistisista asennoista. Free Dance Qi Gong on japanilainen Qi Gong -tyyli, joka johdattaa meidät vapaaseen liikkeeseen. Shamanistisissa asennoissa käytämme visuaalisia mielikuvia, jotka edistävät kehon ja mielen tasapainoa. Qi Movement juurruttaa meidät vahvasti maan elementtiin ja vahvistaa energian kiertoa koko kehossa. Säännöllinen harjoitus luo positiivisia tunteita ja tuo tasapainoa elämäämme. Harjoitus kestää 40 minuuttia. Tule mukavissa vaatteissa. Ohjaus on englanniksi.

www.qi-movement.com

Tutustu shiatsun salaisuuksiin
Opettaja: Heikki Vuorila
Paikka: Valon Tila, Uudenmaankatu 35, Helsinki
Aika: 24.8.2013 klo 10-12 ja 13-15
Huom: Kumpaankin workshopiin mahtuu mukaan kuusi osallistujaa. Ilmoittaudu ennakkon: vuorila@gmail.com
Kuvaus: Tule tutustumaan tuhansia vuosia vanhaan japanilaiseen shiatsu-hoitomuotoon, joka perustuu kiinalaiseen lääketieteeseen. Parin tunnin workshopissa tutustumme shiatsuun hyvin käytännönläheisesti pariharjoitusten kautta. Myös teoriaa käydään läpi kokemuksellisesti osallistujien tarpeiden ja kysymysten kautta. Kahden tunnin workshoppiin mahtuu ainoastaa kuusi osallistujaa. Ota mukaan rento college-tyyppinen harjoitusasu. Myös muistiinpanovälineet voivat olla tarpeen. Järjestäjien puolesta tulevat makuualustat (joogamatot), joiden päällä shiatsuhoito toteutetaan. Workshopista saat eväitä itsehoitoon. Aikaisempaa kokemusta ei tarvitse olla. Workshop sopii kaikenikäisille aikuisille. Shiatsu perustuu meridiaanien ja akupisteiden käsittelyyn.

Kesytä kantapää ja muita sukankutomisen saloja
Opettaja: Minna Orvokki Laiho novita-logo_pallo_110x100
Paikka: Juhlatupa, Nummentie 1, 25250 Märynummi
Aika: 24.8.2013 klo 10-14
Kuvaus: Opettaja tekee muutaman sukanvarren valmiiksi – niihin on sitten kätevää alkaa kutoa kantapäätä! Voit osallistua non stop.
Sukkapajan Facebook tapahtuma

————- KLO 11.00 ————-

Qi-juoksu
Opettaja: Meri Lundahl
Paikka: Töölön puisto (kirjaston oven lähellä) Topeliuksenkatu 6
Aika: 24.8.2013 klo 11-11.30 (tarvittaessa myös 12-12.30)
Kuvaus: Juokse pitkään ilman kipua ja puurtamista! Qi-juoksu vie sinut painovoimaa hyödyntäen rennosti eteenpäin niin pitkälle kuin vain haluat. Lyhyen teoriaosuuden jälkeen harjoittelemme qi-juoksua käytännössä. Tule siis paikalle klo 11 ja ota sellaiset kengät, joissa pystyt juoksemaan parinsadan metrin lenkin!

Kaupunkipermakulttuuri ja syötävä maisema
Aika: 11- 12
Paikka: Kääntöpöytä, Tallikatu, Pasila.
Opettaja: Anton Nordqvist, permakulttuuria elämässään soveltava kuvataiteilija/jooganopettaja/puutarhuri.
Kuvaus: Tiivis oppitunti permakulttuurin perusteista ja soveltamisesta kaupunkilaisen elämään. Osallistuminen mielellään koko tunnille. Kaikki ovat tervetulleita. Muistiinpanovälineet mukaan.

Hyväksyvä läsnäolo, MindfulnessMindfulness
Opettaja: Erja Lahdenperä
Paikka: Töölön kirjasto, Mika Waltarin sali, Topeliuksenkatu 6, Helsinki
Aika: 24.8.2013, 11-12.30
Kuvaus: Tutkimme harjoitusten avulla hyväksyvästi ja tiedostaen kaikkea sitä mitä koemme, tunnemme tai ajattelemme. Havainnoimme kuinka kokemukset tulevat ja menevät, ihan omia aikojaan. Olemme hereillä, läsnä sille mitä on. Tämän 1,5 tunnin kuluessa on vähemmän puhetta ja enemmän itse harjoittamista. Saat omakohtaista, tiedostavaa kokemusta tuntemuksistasi sellaisina kuin ne juuri tänään sinulle näyttätytvät. Tule mukavissa vaatteissa ja avoimella mielellä. Ja ajoissa!

Mikä ihmeen Naisten Pankki?
Aika:
klo 11.00–12.00
Opettaja: Laura Isotalo ja Liisa Kapanen
Paikka: Richardinkadun kirjasto (Richardinkatu 3)
Kuvaus: ”Naisten Pankki? Hmm…? Tutulta kuulostaa, olen kyllä kuullut siitä, mutta mikä se nyt olikaan?”
Tervetuloa kuulemaan mitä suomalaiset aktiiviset vapaaehtoiset tekevät auttaakseen kehittyvien maiden naisten unelmien toteutumiseksi! Tule kuulemaan, kuinka myös Sinä voit osallistua, tapoja on monia!

Sukkia ja muuta neulontaa
Opettaja: Sanna novita-logo_pallo_110x100
Paikka: Café Candis, Kauppakeskus Strand, Strandvägen 3, 10210 INKOO
Aika: klo 11-13
Kuvaus: Opetellaan neulomaan sukkia, myös kaikki muu neulominen on mahdollista. Muokataan opiskelu sen mukaan mitä oppilaat haluavat. Olisi hyvä jos tulokkaat ilmoittautuisi (sanna.hellman@mbnet.fi tai Facebookissa), jotta hiukan tiedän valmistautua. Mutta saa tulla ilmoittautumatta jos haluaa, pääsia että tullaan 🙂
Linkki: Tapahtuma Facebookissa

Kantapään aakkoset
Opettaja: Maria Kaimainen novita-logo_pallo_110x100
Paikka: Käsityöpuoti Pikkeliina, Tiilentekijänkatu 9, Turku
Aika: klo 11-14 nonstop
Kuvaus: Tule mukaan kuulemaan, miten se perussukan kantapää tehtiinkään tai oppimaan uudenlaisen kantapään teon. Olen itseoppinut kantapään teon Novitan langan vyötteen ohjeen mukaan ja vasta nyt myöhemmin löytänyt uusia tapoja tehdä kantapäätä. Ota mukaan sukka, jossa on jo resoria, mutta kantapää vielä tekemättä. Voit myös neuloa paikanpäällä alusta lähtien. Lankaa ja puikkoja saatavilla myös kokeiluun paikanpäällä. Nesteytystä ja pientä purtavaa tarjolla.
Linkki: Tapahtuma Facebookissa!

Sukkasillaan
Opettaja: Terttu Asikainen, kokenut harrastajaneuloja
Aika: 11-13
Paikka: Pikku Pietarin torikuja, Hatsalankatu 24 / Puistokatu 21, Kuopio
Kuvaus: Nonstop periaatteella toimiva. Ei tarvitse ilmoittautua. Teen valmiiksi alkuja ja malleja. vaihtoehtoina ovat perinteinen kantapää, sukka ilman kantapäätä ja sniikkeri eli varreton kärjestä aloitettu sukka. Otan mukaan lankoja ja puikkoja, jos joku haluaa aloittaa paikanpäällä ja ottaa mukaan ja jatkaa kotona. Kopioin myös ohjeet noihin sukkiin.
www.pikkupietarintorikuja.fi

15 minuutin halaus
Aika: 11-13
Paikka: Huom! uusi paikka: Luckan, 2. krs. Simonkatu 8 (Simonkadun ja Yrjönkadun kulma) halaus
Opettaja: Krista Petäjäjärvi, performanssitaiteilija ja teatteri-ilmaisun ohjaaja
Kuvaus: 15 Minuutin halaus on kaupunkitilassa tapahtuvaa lempeän anarkian toimintaa, jonka idea on erittäin simppeli: Ryhmä ihmisiä kokoontuu ennalta sovittuun paikkaan halaamaan toisiaan 15 minuutin ajaksi. Koulufestivaalilla koetaan sarjassaan neljäs 15 Minuutin halaus – tapahtuma. Oppitunnilla tutustustaan 15 minuutin halaukseen ja sen erilaisiin merkityksiin. Kokonaisuus koostuu johdannosta aiheeseen, käytännön aktista, koetun reflektiosta ja sen tuomista oivalluksista. Oppitunnin aikana toteutetaan yksi 15 minuutin halaus julkisessa tilassa, minkä jälkeen kokemusta makustellaan dynaamisella tavalla. Tilaa annetaan ryhmästä nouseville teemoille, suuntaviivoina pitkittynyt halaus yksilön kokemuksena, teon merkitys kaupunkitilalle ja tapahtuman suhde aikaan. Osallistuja saa myös käytännön oppeja siitä, minkälaisia seikkoja tulee ottaa huomioon tämän kaltaista tapahtumaa järjestettäessä. Oppitunnille voi tulla yksin tai oman halauskaverin kanssa. Ennakkoon ilmoittautuminen on suotavaa, mutta ei välttämätöntä: krista.petajajarvi@gmail.com

https://www.facebook.com/groups/175962382569493/?fref=ts

————- KLO 12.00 ————-

Pranayamalla pirteäksi
Aika: 11.50 kokoontuminen, 12-13
Paikka: Kokoonnumme klo 11:50 Saksalaisen kirkon edessä, Unioninkatu1, Helsinki. Itse oppitunti on Tähtitorninmäellä.
Opettaja: Karri Takko
Kuvaus: Moni meistä on kokeillut erilaisia hengitystekniikoita urheillessa. Oppitunnilla keskitetään ajatukset itse hengitykseen ja koetaan yhdessä hengityksen mainiot vaikutukset.
Opetan noin 50 minuutin kestoisen Pranayama-hengitysharjoituksen. Olemme ulkona puistossa, joten ota lämpimästi ja rennosti päällesi ja jotain pyllyn alle on hyvä olla mukana. Jumppa- tai joogamatto on hyvä ihan niin kuin vaikka vanha räsymatto tai pyyhe. Opetus seuraa Varanasissa Homeopatian professorilta oppimaani harjoitusta. Tunnille ei pidä ilmoittautua.

Miten kirjoitetaan helsinkiläisen talon historiikki? A_rappu_alku
Opettaja: Kaisa Kyläkoski
Paikka: Arkadia International Bookshop, Nervanderinkatu 11, Helsinki
Aika: klo 12-13
Kuvaus: Miten kirjoitetaan helsinkiläisen talon historiikki? Kyseessä ei ole mahdoton urakka, mutta hyvillä vinkeillä pääsee helpommalla. Kaisa Kyläkoski, joka viimeistelee parhaillaan oman kotikerrostalonsa historiikkia, jakaa kokemuksiaan. Mistä kannattaa lähteä liikkeelle, miten suunnitella projekti? Mistä saa tietoa ja mistä apua? Mihin arkistoihin ja kirjastoihin kannattaa kurkistaa?

Mielikuvittaminen
Peruttu!

Pyöränkorjauspaja
Opettaja: 
Prologi ry (Helsingin yliopiston pyöräilyseura)
Paikka: Prologin Säätämö (Domus Gaudiumin kellarissa, Leppäsuonkatu 11) Tulo-ohje
Aika: klo 12-16
Kuvaus: Tule pyöräsi kanssa oppimaan kuinka suoritat pyöräsi perushuollon itse.
Ohjelmassa pyörän puhdistusta, jarrujen ja vaihteiden säätöä, renkaiden
vaihtamista, sisäkumin paikkaamista ja muuta korjaamista. Prologilla on muutamia
perusosia myynnissä, mutta suosittelemme ottamaan mukaan omat varaosat
jos mahdollista (jos et ole varma niin kysy mailitse joamaki@gmail.com).
www.prologi.fi

Kierrättäen koristeeksi! Kierrttenkoristeeksi
Opettaja: Terhi Mäkitalo
Paikka: Udutar ky, Hormistontie 76 29250 Nakkila
Aika: 24.8.2013, klo 12-15
Kuvaus: Nonstop-opetusta sään salliessa ulkona, muuten sisätiloissa. Opetellaan tekemään sytykeruusuja kierrätysmateriaaleista. Mukaan voi ottaa kananmunakennoja ja kynttilänpätkiä. Halutessaan voi ruusuille tehdä myös lahjarasian, tällöin ota mukaan kaunista kartonkia tai paperia.
Facebook event

Enkeli-ilta, neulekoulu
Opettaja: artesaani ja lastenhoitaja Eila Pöyhönen.
Paikka: Kerhohuone, Kallionmäentie 1, Savonlinna
Aika: klo 12-15 ja 17-19
Kuvaus: Neulekahvila syksyn viiletessä ja joulua odotellessa. Opetan neulomisen alkeet ja kantapään teon. Illat jatkuvat pitkin syksyä.

Sukat jalkaan
Aika: 12-15novita-logo_pallo_110x100
Paikka: Kirjurin kesäravintola, Kirjurinluoto, Pori
Opettaja: Tari Tamminen
Kuvaus: Neulotaan perusmalliset villasukat opetuksen kuluessa.

Innostuksesta toimintaan – tavoitteiden visualisointi
Opettaja: Liina Hongell (Kasvatustieteiden maisteri, fasilitaattori, graafinen fasilitaattori, taideterapian ohjaaja.)
Aika: klo 12.00-13.30
Paikka: Töölön kirjasto, lasten osasto. Topeliuksenkatu 6, Helsinki.
Kuvaus: Työpajassa visualisoidaan piirtämällä ideat, unelmat ja tavoitteet konkreettisiksi toimintasuunnitelmiksi esimerkiksi toimintakartan muotoon. Pohdimme yhdessä kuinka innostuksesta saisi muunnettua konkreettista toimintaa, jotta innostus ei jäisi vain idean tasolle. Oppitunnin tarkoitus on kerätä aiheesta innostuneita yhteen. Jakaa, jalostaa ja luoda näkemyksiä yhdessä. Kannustaa toisiamme ja voimaantua toimimaan. Ryhmäkeskusteluissa autamme toisiamme luomaan polkua kohti tavoitteitamme. Piirustustaitoa ei tarvita. Opimme ja kehittelemme yhdessä helppoja tapoja visualisoida meille tärkeitä ihmisiä, asioita ja prosesseja. Osallistujilta odotetaan lähinnä leikkimieltä ja halua heittäytyä. Työpaja sopii aikuisille sekä lapsille (yli 10v), joilla on visioita, unelmia ja tavoitteita, joita haluaisivat toteuttaa. Tavoitteet voivat liittyä niin harrastuksiin, työhön, yhteisöihin tai vaikkapa maailman parantamiseen.
Ilmoittautuminen: liina.j.hongell@gmail.com. Rajoitettu osallistujamäärä. Paikan päältä löytyy tarvikkeita: paperia ja joitakin tusseja. Voit halutessasi ottaa omia tusseja, liituja ja papereita mukaasi.

Arjen rauhan sankarit Arjenrauhansankarit
Opettajat: Rauhantukemisen tiimi, Rauhan ja turvallisuuden tutkimusverkosto SaferGlobe Finland
Paikka: Pasilan kirjasto, S-Point -tila (sisääntuloaulan vieressä), Kellosilta 9, 00520 Helsinki
Tulo-ohje
Aika: 24.8.2013 klo 12.30-14.30
Kuvaus: Mitä olet tehnyt tai tekisit toisten ihmisten turvallisuuden varmistamiseksi? Miten voimme elää rauhasta yhdessä nauttien? Tule jakamaan oppimaasi ja ajatuksiasi kanssamme. Tiimimme opettaa tositarinoin ja yhteistehtävin, kuinka rauha onkin ehkä enemmän kuin vain konfliktitn puuttumista. Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Kymmenen ensimmäistä osallistujaa saa ilmaiseksi rauhanrakentamisen haasteista Afganistanissa kertovan kirjan.
Facebook event

Green, Blue and Red communicationCommunication, KOULU 24.8.2013, Pasila kirjasto, Auditorium 12.30-15.30
Time: 12.30-15.30.
Teacher: Esteve Pannetier, Infectuously enthusiastic Designer, Entrepreneur, and Communication Coach
Place: Pasilan kirjasto, Rautatieläisenkatu 8, Helsinki, 2nd fl, Auditorium. Have you ever wondered how to avoid an argument, or turn a conflict into a positive thing? This pop-up event will offer everybody a simple and practical framework based on three types of communication we use, to then ”play” with it in role-playing different communication situations which everybody experiences in daily life. The event will last 1,5hrs to 3hrs depending on how much fun the participants are having!
Please sign up beforehand by e-mail: esteve@358.fi

————- KLO 13.00 ————-

Hulvattomat Puistonaurut
Paikka: Helsingin Ruttopuisto eli Vanha Kirkkopuisto
Aika: 13-14
Opettaja: Liisa Korhonen
Naurujoogaa Helsingin Ruttopuistossa (Vanha Kirkkopuisto). Tule mukaan nauramaan, rentoutumaan sekä virkistämään kehoa ja mieltä. Nauraminen yhdessä on mainio tapa alentaa stressiä ja lisätä luovuutta ja iloa. Nauramalla ulkona puistossa saa kaupan päälle vielä roimasti happea!

Epämukavuusalueen rajalla
Aika: 13.00-14.00
Paikka: Citizen paviljonki, Vaasankadun pääty, Metroaseman sisäänkäynnin luonaCitizen paviljonki, korkeus 7 m, siipiväli 22 m
Opettaja: Sonja Drach
Kuvaus: Haluaisitko lisää itsevarmuutta sosiaaliseen kanssakäymiseen? Missä mukavuusaluesi päättyy ja epämukavuusalueesi alkaa? Tule testaamaan ja venyttämään rajojasi. Teemme harjoituksia, joiden avulla itsetuntemuksemme lisääntyy ja mukavuusalueemme laajenee.

Kuinka lisätä ystävällisiä ihmissuhteita omassa elämässämme?
Opettajat: Erja Lahdenperä, Meri Lundahl
Paikka: Töölön kirjasto, Mika Waltari-sali, Topeliuksenkatu 6, Helsinki
Aika: 24.8.2013, 13.30-15
Kuvaus: Osallistavan ryhmäprosessin avulla etsimme meissä kaikissa olevaa viisautta. Juuri se voi antaa meille keinot toimia niin, että ystävällisyys aidosti lisääntyy elämässämme. Viisaus kumpuaa meistä kaikista ja se saadaan esille yksinkertaisilla, osallistavilla menetelmillä. Tämän oppitunnin sisällön me luomme kaikki yhdessä helposti ja hauskasti. Samalla saat kokemusta yhdestä, juuri tätä päivää varten hiotusta osallistavasta menetelmästä!

Tutustu shiatsun salaisuuksiin
Opettaja: Heikki Vuorila
Paikka: Valon Tila, Uudenmaankatu 35, Helsinki
Aika: 24.8.2013 klo 10-12 ja 13-15
Huom: Kumpaankin workshopiin mahtuu mukaan kuusi osallistujaa. Ilmoittaudu ennakkon: vuorila@gmail.com
Kuvaus: Tule tutustumaan tuhansia vuosia vanhaan japanilaiseen shiatsu-hoitomuotoon, joka perustuu kiinalaiseen lääketieteeseen. Parin tunnin workshopissa tutustumme shiatsuun hyvin käytännönläheisesti pariharjoitusten kautta. Myös teoriaa käydään läpi kokemuksellisesti osallistujien tarpeiden ja kysymysten kautta. Kahden tunnin workshoppiin mahtuu ainoastaa kuusi osallistujaa. Ota mukaan rento college-tyyppinen harjoitusasu. Myös muistiinpanovälineet voivat olla tarpeen. Järjestäjien puolesta tulevat makuualustat (joogamatot), joiden päällä shiatsuhoito toteutetaan. Workshopista saat eväitä itsehoitoon. Aikaisempaa kokemusta ei tarvitse olla. Workshop sopii kaikenikäisille aikuisille. Shiatsu perustuu meridiaanien ja akupisteiden käsittelyyn.

Flamencotanssia FlamencotanssiKuvaAnnaSalmi
Opettaja: Elina Lehtola
Paikka: Helsingin flamencoyhdistys Peñan tiloissa Alppilassa, Porvoonkatu 5, Helsinki
Aika: 24.8.2013, klo 13-14
Kuvaus: Flamencotanssi elää musiikista ja rytmistä; musiikkia aksentoidaan ja rytmitetään kengän koputuksin sekä vartalon liikkein. Flamencoon kuuluu myös voimakas tunneilmaisu. Tunnilla pääset tutustumaan flamencotanssiin ja sen kiehtovaan rytmiseen maailmaan tanssien, koputtaen ja taputtaen. Et tarvitse tunnille mitään erityisiä varusteita, mutta jos kaapin pohjaltasi löytyy tukevat korkeakantaiset kengät, ota ne mukaasi. Opettajana tunnilla toimii flamencotanssija ja tanssinopettaja Elina Lehtola. Voit ennakkoilmoittautua tunnille varmistaaksesi paikkasi info@elinalehtola.fi ¡Bienvenidos! Tervetuloa tanssimaan! (Kuva: Anna Salmi)
www.elinalehtola.fi

Kuka on erilainen oppija? Ja mitäs sitten tehdään?
Aika: 13-14 Monenlaiset-Oppivat-pallo
Opettaja: Airi Valkama, Erilaisten oppijoiden liitto
Paikka: Erilaisen oppimisen keskus, Vilhonkatu 4, Kaisaniemi, Helsinki. Kadun puolelta sisään.
Kuvaus: Tietoa oppimisvaikeuksista, erilaisen oppijan tukemisesta ja monenlaisia vinkkejä erilaiseen oppimiseen.
Linkkejä: www.erilaistenoppijoidenliitto.fi ; www.lukihero.fi

Kuvaa parempia lomavideoita!
Aika: 13.00-15.00lomavideo
Opettaja: Ismo Kiesiläinen
Paikka: Postitalo, Rajala Pro Shopin koulutustila (Mannerheiminaukio 1)
Kuvaus:Jäävätkö lomamatkoilla kuvaamasi videot pölyttymään muistikortille, koska et jaksa leikata ja katsoa niitä? Tunnilla opit tavan kuvata hauskempia, helpompia ja lyhyempiä lomavideoita. Samalla tutustut maanläheisellä tavalla siihen, miten elokuvakerronta pohjimmiltaan toimii.
Opetus perustuu kokemuksiini elokuvantekijänä, kouluttajana ja omiin videoihini turhautuneena lomamatkailijana.
Mitään ei tarvitse osata etukäteen – sopii erityisesti sunnuntaikuvaajille! Samat vinkit pätevät myös häihin, hautajaisiin, jouluihin, juhannuksiin ja tavallisiin arkipäiviin.
Ilmoittautuminen ei ole pakollista mutta ilahduttaa: ismo@mystinenportaali.com
HUOM! Oppitunnilla tehdään harjoituksia, joissa tarvitaan videokameraa. Ota siis mukaasi jonkinlainen kamera, jolla voi kuvata videokuvaa. Merkillä, mallilla ja laadulla ei ole väliä.

————- KLO 14.00 ————-

Puistokävely
Opettaja: Tarja Lampinen
Paikka: Sinebrychoffin puisto
Aika: 14:00–14:30 ja 15:15–15:45
Puistoon voi tulla piknikille ja syömisen lomassa käydä rauhallisella kävelyllä meidän kanssa. Vedän kaksi lenkkiä lauantaina. Toinen lähtee klo 14:00, toinen 15:15. Lenkin kesto on 30 minuuttia. Tervetuloa!

Erilainen oppijako? Monenlaisia vinkkejä oppimiseen
Aika: 14.00-15.00 Monenlaiset-Oppivat-pallo
Opettaja: Milja Husu, Helsingin seudun erilaiset oppijat
Paikka: Erilaisen oppimisen keskus, Vilhonkatu 4, Kaisaniemi, Helsinki. Kadun puolelta sisään.
Linkkejä: www.erilaistenoppijoidenliitto.fi; www.lukihero.fi

Lukupiiri
Opettaja: Veli-Pekka Venho
Paikka: Sinbrychoffin puisto
Aika: 14-16 Nonstop
Luemme yhdessä kirjoja ja keskustelemme niistä. Oma kirja mukaan. Puistossa on myös muita oppitunteja sekä piknik! Omat eväät myöskin piknikille matkaan.

Jumala, seksi ja elämänjano
Aika:
14-16
Paikka: Kaisaniemenkatu 8, 2 krs.
Opettajat: Suvi Pelkonen, Emil Anton
Kuvaus: Jumala. Seksi. Nälkä, jano, intohimo. Kukat ja pölyttäjät. Raamattu. Miten kaikki liittyy yhteen? Tule kuulemaan vähemmän huomiolle jäänyttä näkökulmaa rakkaudesta, kristinuskosta ja seksuaalisuudesta.
Luennolla kaksi nuorta aikuista avaa omaa ajatteluaan suhteessa seksuaalisuuteen ja uskoon. Taustalla kummallakin on kiinnostus Karol Wojtylan eli paavi Johannes Paavali II:n filosofiaan ja teologiaan rakkaudesta, ihmisen ruumiista ja seksuaalisuudesta.
Oppitunti koostuu puheista ja keskustelusta
Sydämellisesti tervetuloa ennakkoluulottomat ja ennakkoluuloiset kuulijat! Pohjatietoja ei tarvitse ja kaikesta saa olla eri mieltä.

Tunne itsesi -peli
Opettaja: Ari Hietikko
Paikka: Sinebrychoffin puisto
Aika: 24.8.2013, klo 14-17 välillä non-stop
Kuvaus: Esitellään Suomen Aspergeryhdistyksen vertaisryhmässä käytettävää Tunne Itsesi -peliä, jonka avulla voi oppia omista käyttäytymistottumuksista ja tunteista erilaisissa arjen tilanteissa. Opetus on non stop -periaatteella. Peliin saa liittyä tai poistua pelistä kuten haluaa. (Sateen varalle on varattu läheltä sisätila, johon opastetaan pelipaikalta.)

Resonaarin kuvionuottitunti
Aika: 14–17 (nonstop)
Paikka: Sinebrychoffin puisto
Opettaja: Resonaari
Kuvaus: Opi soittamaan vaikka pianoa kuvionuoteista! Kuvionuotit sopivat kaikille. Tervetuloa musisoimaan! (ks. lisää https://www.facebook.com/events/597466030274549)

Park Rangersien puistokisailut
Aika: 14.00-17.00 (nonstop)
Paikka: Sinebrychoffin puisto
Opettajat: Peik Lajunen ja Rasmus Rajasalo
Kuvaus: Tule kisailemaan puiston turnajaisiin, jossa on erilaisia tehtäviä!
Ks. lisää: https://www.facebook.com/events/597466030274549

Vastustamaton salliminen
Aika: klo 14.00-15:30
Opettaja: Ville Toivanen
Paikka: Richardinkadun kirjasto (Richardinkatu 3)
Kuvaus: Onnellisuuden, läsnäolon ja tasapainon etsiminen voi joskus olla tiedostamaton tapa paeta ja vastustaa sitä mikä on. Niiden sanotaan löytyvän sisältämme ja olevan luonnollinen tilamme, josta olemme vain erkaantuneet, jotain mikä löytyy kun otamme elämän vastaan sellaisena kuin se tapahtuu, ja sallimme itsemme tällaisenaan.
Jos tämä luonnollinen tila ei automaattisesti toteudu elämässämme, emme kenties ole kiinnittäneet tarpeeksi huomiota kiinnikkeeseen joka toimii sitä vastaan: tiedostamaton vastustaminen. Tilanteiden, tuntemusten, sisäisten kokemusten, ”sen mikä on”, pelkojen vastustaminen… Voimmeko siis nyt alkaa havainnoida sitä?
Tulemalla tietoiseksi vastustamisesta annamme sille mahdollisuuden purkautua ja tehdä tilaa sallimiselle. Tehdään siis muutamia helppoja harjoituksia jotka auttavat meitä havaitsemaan sen, ja tutustutaan hieman vastustamisen anatomiaan sellaisena kun tilaisuuden vetäjä on sen oppinut tuntemaan.
Jos haluat tulla tietoisemmaksi siitä kuinka pidät itseäsi erillään luonnollisesta tilastasi ja alkaa kohtaamaan mitkä tahansa kiinnikkeesi, olivatpa ne mitä tahansa, tämä tilaisuus on sinulle. Jos haluat vain rentoutusta, hoitoa tai energiatasojen kohottamista tämä ei välttämättä ole sinulle.

Ilmaisua! Mut ei ilman sua
Opettaja: Outi Kero
Paikka: Sinebrychoffin puisto
Aika: 14:15–15.00 ja 15.30–16:15
Kuvaus: Pidän Koffin puistossa kaksi ilmaisun oppituntia. Ilmoittautuminen tapahtuu ennen oppituntia.

————- KLO 15.00 ————-

Symbolien maailmasta todellisuuteen
Opettaja: Johannes Reposuzuki
Paikka: Tähtitorninmäen Observatorio, Argelander-sali, Kopernikuksentie 1, 00014 Helsingin yliopisto
Aika: 24.8.2013 klo 15-16
Kuvaus: Toisilta oppimisen karnevaaliin Koulu-2013 kuuluva luento siitä, mitä on olla ihminen ja mistä kaikesta olemassaolomme kokemus koostuu? Kuinka mielemme, aistimme ja käyttämämme kieli luovat rajoja sinne missä niitä todellisuudessa ei ole.
Jos olemassaolon kokemuksen ymmärtäminen kiinnostaa, tule paikalle! 🙂

Qi Movement qi-movement_540x333
Teacher/opettaja: Qi Movement
Place/paikka: Töölön kirjasto, in the park on the left side of the library, Topeliuksenkatu 6, Helsinki
Time/aika: Aug. 24, 2013, 10-10.40 and 15-15.40
Description/kuvaus: Qi Movement is a series of postures which harmonize our energy field and deepen the connection with our physical center. It combines Free Dance Qi Gong with shamanistic postures and figures which Jörg Fahlenkamp developed. Free dance Qi Gong is a Japanese Qi Gong style guiding us to free movement. The shamanistic postures use visual images to support the balance of our body and mind. This practice strengthens the awareness of the energy flow in our body and grounds us strongly with the earth element. Regular sessions normally do have a very positive effect on the emotional balance in our everyday life. Please come in comfortable cloth.

Qi Movement on sarja liikkuvia asentoja, jotka harmonisoivat kehomme energiakenttää ja vahvistavat yhteyttä omaan fyysiseen keskustaamme. Liikesarja yhdistää elementtejä Free Dance Qi Gong:sta ja shamanistisista asennoista. Free Dance Qi Gong on japanilainen Qi Gong -tyyli, joka johdattaa meidät vapaaseen liikkeeseen. Shamanistisissa asennoissa käytämme visuaalisia mielikuvia, jotka edistävät kehon ja mielen tasapainoa. Qi Movement juurruttaa meidät vahvasti maan elementtiin ja vahvistaa energian kiertoa koko kehossa. Säännöllinen harjoitus luo positiivisia tunteita ja tuo tasapainoa elämäämme. Harjoitus kestää 40 minuuttia. Tule mukavissa vaatteissa. Ohjaus on englanniksi.
www.qi-movement.com

Ystävällisen asenteen meditaatio Metta
Opettaja: Erja Lahdenperä
Paikka: Töölön kirjasto, Mika Waltari-sali, Topeliuksenkatu 6, Helsinki
Aika: 24.8.2013 15.15-16
Kuvaus: Yksinkertaisen tehokkaassa Metta –meditaatiossa opetellaan ystävällistä asennetta itseä ja toisia kohtaan. Ystävällisyyden harjoittaminen itseään kohtaan saattaa olla vaikeampaa kuin ystävällisyyden osoittaminen toisille. Ja juuri siksi sitä on hyvä harjoitella! Ohjatussa meditaatiossa suuntaat ystävällisyyttä ensin itseesi, sitten jollekin rakkaalle ihmiselle, neutraalille ja myös hankalaksi kokemalle ihmiselle ymmärtäen, että meillä kaikilla on omat surumme ja pelkomme. Yltääksemme parhaimpaamme tarvitsemme kaiken sen ystävällisyyden, jota voimme tuntea. Sinulla ei tarvitse olla aiempaa meditaatiokokemusta. Vilpitön mukanaolo riittää.

Puistokävely 2
Opettaja: Tarja Lampinen
Paikka: Sinebrychoffin puisto
Aika: 15:15–15:45
Puistoon voi tulla piknikille ja syömisen lomassa käydä rauhallisella kävelyllä meidän kanssa. Vedän kaksi lenkkiä lauantaina. Toinen lähtee klo 14:00, toinen 15:15. Lenkin kesto on 30 minuuttia. Tervetuloa!

Kehitä itsellesi sopiva meditaatio
Opettaja: Antero Laine / Ryhmä ryhma_logo_200
Paikka: Kirjasto 10:n ryhmätyötila (Elielinaukio 2 G, Pääpostitalo)
Aika: klo 15.30–17.30
Kuvaus: Oppitunnilla kokeillaan meditaatiota ja keskustellaan, kuinka löydät itsellesi sopivan meditaatiotyylin. Ryhmä-meditaatioryhmän jäsenet voivat auttaa omiin kokemuksiinsa perustuen. Kaikki saavat halutessaan jakaa omia meditaatiokokemuksiaan.
Linkki: http://ryhma.fi

Ilmaisua! Mut ei ilman sua 2
Opettaja: Outi Kero
Paikka: Sinebrychoffin puisto
Aika: 15.30–16:15
Kuvaus: Pidän Koffin puistossa kaksi ilmaisun oppituntia. Ilmoittautuminen tapahtuu ennen oppituntia.

————- KLO 16.00 ————-

Seksuaalinen moninaisuus
Opettaja: Heidi Lindholm
Paikka: Sinebrychoffin puisto
Aika: 16:00–16:30
LGBT-aiheinen ”terveystiedon tunti”.

Mitä on Permakulttuuri?
Aika:
16-16.45
Paikka: Kääntöpöytä, Tallikatu, Pasila.
Opettaja: Karri Takko
Kuvaus: Osallistuin Paraisilla Permaculture Design Coursille. Kurssi oli niin inspiroiva, että välttämättä haluan jakaa omia kokemuksia kurssilta ja avata termihirviötä ihmisille.
Oppitunnilla tulet saamaan käsityksen siitä mitä permakulttuuri-sanan taakse kätkeytyy. Onko se viljelyä, onko se elämäntapa vai jokin näiden yhtälö? Oppiminen tulee tapahtumaan permakulttuurille ominaiseen osallistuvaan tapaan ja osallistuminen tulee olemaan täysin osallistujien halujen mukaista. Tule kuulemaan holistisesta viljelymuodosta, jonka periaatteet sopivat myös muille elämän alueille.

Siemenpussin taittelu ja siementen vaihto
Aika: 16-18 nonstop oppitunti
Paikka: Kääntöpöytä, Tallikatu, Pasila.
Opettaja: Auli Kontinen
Kuvaus: Opit taittelemaan suljettavan siemenpussin mistä tahansa sopivan kokoisesta paperinpalasta ilman liimaa, teippiä tai niittejä. Siementenvaihtopöydälle voit tuoda ylimääräisiä siemeniä ja viedä mennessäsi mitä tarvitset. Voit pussittaa ja merkitä siemenesi valmiiksi, mutta se onnistuu myös paikan päällä. Tarjolla on materiaalia eli paperia, kyniä ja siemeniä.

————- KLO 17.00 ————-

Enkeli-ilta, neulekoulu
Opettaja: artesaani ja lastenhoitaja Eila Pöyhönen.
Paikka: Kerhohuone, Kallionmäentie 1, Savonlinna
Aika: klo 12-15 ja 17-19
Kuvaus: Neulekahvila syksyn viiletessä ja joulua odotellessa. Opetan neulomisen alkeet ja kantapään teon. Illat jatkuvat pitkin syksyä.

Kääntöpöydän loppukesän työt
Aika: 17.00-17.45
Opettaja: Maria Nordlund, Dodon kaupunkiviljelyaktiivi, Dodon kaupunkiviljelijät.
Paikka: Kääntöpöytä, Tallikatu, Pasila.
Kuvaus: Esittelen Dodon kaupunkiviljelykeskuksen,  Kääntöpöydän ja kerron millaisia syyskesän töitä täällä on. Mahdollisesti teemme jotakin pientä oppitunnin yhteydessä.

————- KLO 18.00 ————-

Tilapäisen ihmisen elämää ylläpitävän tilan luominen aavikolle muutaman viikon ajaksi.
Opettaja: 
Jan Terola (Kävin 2010 Burningmanissa (www.burningman.com) ja onnistuin silleen semisti pysymään elossa aavikkokaupungissa  ja nyt kävin Espanjan Going nowhere (www.goingnowhere.org) -tapahtumassa joka on samaa mutta pienemmässä mittakaavassa jossa selviydyin jo paljon paremmin! :D)
Aika: 18-19
Paikka: Alppipuiston amfiteatterissa tai sataessa siinä viereisessä hökkelissä
Kuvaus: Nii vois järkkää taidetta aavikolle tai mennä ihan huvin ja urheilun vuoks retkeilee semi rankkaan ympäristöön vaik kaheks viikoks. Mitä tulis ottaa huomioon että ei pääsis dehydraatio yllättämään tai että teltta ei tempaantuis tuulen mukana? Jaa aavikolla ei kasvakkaan oikein mikään, mistäs sinne sit saatais vettä ja ruokaa? Ja kai sitä johonki pitäis päästä vaihtelevilta olosuhteilta suojaankin.

—————


TAPAHTUMIEN JÄRJESTÄMISPAIKAT

Kääntöpöytä – paikka oppitunnillesi!
Dodon kaupunkiviljelykeskus Kääntöpöytä Keski-Pasilassa tarjoaa puitteet kestäviin elämäntapoihin liittyville oppitunneille. Kerro kiinnostuksestasi pitää oppitunti Kääntöpöydällä tämän lomakkeen kautta: bit.ly/koulu_kp. Kääntöpöydällä järjestettiin kesäkuussa Kaupunkiviljelykoulu, jonka sivulta saat kuvan siitä minkälaista Koulua suunnittelemme nytkin.

Citizen-paviljonki
Hieno 22 m leveä ja 7 m korkea paviljonki käytettävissäsi. On sivuilta jonkin verran auki! Voit kysyä tilasta p. 044 518 5530 / s-posti: koulupaviljonki@gmail.com

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s